44 Eternal Kingdom

Kvällens tredje recension! Det går undan ikväll och jag är på topp :D


Skiva 44!




Cult of Luna: Eternal Kingdom (2008)


Vi har precis pratat om Cult of Luna och deras "Somewhere along the highway". Det var deras bästa skiva då. Men det blev det ändring på 2008. Vilket ju betyder att det är ett band som bara blir bättre och bättre! Deras skivsläpp förra året är enligt mig förra årets bästa skiva! Och om ni nu trodde något annat, så är det den skivan som den här recensionen handlar om!


Detta blir nog en förhållandevis kort recension. Jag hade annars skrivit ungefär samma saker som som denna skivan som "Somewhere along the highway". De är väldigt lika, men det vore synd att säga att de upprepat sig. Det tycker jag verkligen inte.


Med Eternal Kingdom tar de ännu ett steg från hårdrocken in till det experimentella och mysiska. Den är mer atmosfärisk och har mer oväntade ljud och instrument. Ett bra exempel är "The Lure" som faktiskt inte påminner det minsta om hårdrock. Det är ett relativt tyst och mycket lugnt spår med nått slags klaviaturinstrument. Det låter som en speldosa. Rätt som det är hör man ljudet av en trumpet som spelar ensligt och ödesmättat. Mycket effektfullt.


"Ugin" tillhör också favoriterna och är inte mycket mer än ett kort gitarrstycke med mycket pålaggda effekter. Resultatet blir vemodigt och ensligt men ändå väldigt, väldigt vackert i all sin enkelhet.


De avslutar verkligen med rätt låt! "Following betulas" är skivans absolut hårdaste låt och min absoluta favoritlåt från skivan. Gruppen måste verkligen få utlopp för många känslor när de river loss med den här låten. Det är tunga riff, agressiv sång och en distinkt trumtakt. På slutet av låten bytar de smidigt till ett annat riff och når ett sotrt klimax! Wow, vilken låt!


Det är precis som vanligt en mörk och tung skiva, men den har mycket mer atmosfär. Ofta är det långa bitar med bara ljudlandskap. Och det är de tydligen väldigt bra på. De experimenterar med rytmer och ljud och det gör denna skiva till det mest spännande de har gjort hittills. De har utvecklats på många sätt utan att byta stil alls. De har gjort en skiva väldigt lik deras förra, men de har verkligen inte upprepat sig. Det är väldigt imponerande! Det blir bara bättre och bättre, så jag hoppas verkligen inte att de har några tankar på att sluta spela eller nått annat dumt. Cult of Luna! Vi håller på er!


Kommentarer
Postat av: Erik

Glöm inte trumpeten i The Lure. Och det som vi misstänkte var mungiga i Ghost Trail!

Konceptet och historien bakom är också en stor grej som gör skivan så intressant:)

2009-01-06 @ 22:57:16
URL: http://progeliprog.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0